Stipendium 2019

Stipendiet FÖRSKOLANS SPRÅKMILJÖ omfattar 10 000 kronor och en signerad illustration av Anna Höglund ur bokserien som handlar om Mina och Kåge, samt ett bokpaket med böcker inom förskolepedagogiken.

Sista ansökningsdagen var den 30 augusti 2019. Stipendiet FÖRSKOLANS SPRÅKMILJÖ kommer att delas ut i januari 2020.

Vi är mycket hedrade över att få samarbeta med Anna Höglund kring 2019 års stipendium. Hennes barnböcker är välkända för oss inom förskolepedagogiken, uppskattade av både barn och pedagoger. Anna räknas till en av Sveriges främsta illustratörer och har samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren och Eva Susso. För sitt arbete som författare och illustratör har hon belönats med såväl svenska som utländska litteraturpriser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset, Astrid Lindgren-priset och Heffaklumpen.

FÖRSKOLANS SPRÅKMILJÖ

-SPRÅKSKAPANDE MILJÖ: Hur kan inspirerande rum och ett rikt material skapa förutsättningar för lek, fantasi, högläsning, dialog och berättelser?

-SPRÅKSKAPANDE AKTIVITETER: Hur kan vi i det dagliga arbetet med planerade och spontana aktiviteter skapa förutsättningar för kommunikation, samarbete, intressanta frågeställningar och reflektion?

-SPRÅKSKAPANDE BARN: Hur kan barnen bli delaktiga i att utforska skriftspråk och bildspråk, med hjälp av olika material, digitala medier och skapande aktiviteter?

Om du/ni vill ha inspiration kring hur ett SPRÅKPROJEKT kan se ut i den pedagogiska praktiken rekommenderar vi boken Kreativitet och Barns lärande, från ett till fem år. My J Swahn och Birgitta Emriksson ger konkreta exempel i både bild och text, hur ett språkprojekt på tema Dinosaurier kan utformas.
Kreativa material, bilder, texter och olika medier skapar förutsättningar för inspirerande frågeställningar, lekmiljöer, samarbete, berättelser och dialog. Språk, kommunikation och lärande hänger oupplösligt samman. I den här miljön skapas det kunskaper om Dinosauriernas värld.

My J Swahn ingår i stipendie-kommittén.

JURYKOMMITTÉN

Med stolthet presenterar vi en spännande och tongivande jury, som kommer att utse vem/vilka som tilldelas stipendiet, Förskolans Språkmiljö 2019.

Lena Edlund är verksam som utvecklingschef inom Pysslingen och har styrelseuppdrag i föreningen Reggio Emilias vänner. Tidigare har hon arbetat som förskollärare, förskolechef och fortbildare. Lena är författare till den uppskattade boken, De yngsta barnen och läroplanen. 2016, reviderad 2018.

Reza Saleh arbetar på Berättarministeriet. En framgångsrik verksamheten, som hon har varit med om att bygga upp. Under 2018 nominerades Reza till, Framtidens kvinnliga ledare, en lista som publiceras av Sveriges chefsorganisation, Ledarna. I dag är Reza ansvarig för utveckling av Berättarministeriets program- och utbildningsverksamhet.

Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa i SVT. Under 2018 och 2019 har Johan uppdraget att vara Sveriges Läsambassadör. Det innebär att han ska främja läslust och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Han är författare till den charmiga barnboksserien som handlar om Bojan och polisbilen, Bojan och brandbilen m.fl.

Kristina Ljunggren Jonsson är förskollärare och specialpedagog. Hon arbetar övergripande i Gislaveds kommun, med att utveckla det interkulturella arbetet på förskolorna. Kristina har medverkat i UR SVT med sin uppskattade föreläsning som handlar om, Den flerspråkiga förskolan.

Tessan Åkerblom, Leg, förskollärare, arbetar som utvecklingsledare och föreläsare med fokus på barns språkutveckling och digitaliseringens kreativa möjligheter. Hon har tillsammans med andra författare givit ut den uppskattade boken, Mediapedagogik på barnens villkor. Tessan administrerar webbsidan Förskolebanken.se

My J Swahn är verksam som pedagogisk utvecklingschef inom en förskoleenhet och föreläsare. Tidigare har hon arbetat som ateljérista och förskolechef. Tillsammans med Birgitta Emriksson har hon givit ut boken Kreativitet och Barns lärande – från ett till fem år.

Stipendiet FÖRSKOLANS SPRÅKMILJÖ delas ut i januari 2020.

Har du frågor eller funderingar hör av dig under KONTAKT här på sidan.
Eller slå en signal 070 624 44 56

Följ oss på sociala medier
Facebook
Instagram